25 Ekim 2016 Salı

HÜKÜMET PROGRAMINDA TAŞERON ŞİRKET İŞÇİLERİNE YER YOK



Orta Vadeli Program (2017-2019) bir aylık gecikmeyle 6 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Sermayenin talep ve beklentilerine göre şekillendiği görülen programda taşeron şirket işçilerine kadronun lafı dahi edilmedi.


2015 Kasım ayında gerçekleşen genel seçimler öncesinde seçim meydanlarında ve seçim bildirgelerinde “Taşeron işçilere kadro” vaadi verildi. Mart 2016’da ise iktidar sadece asıl işlerde çalışan taşeron işçilere değil, tüm taşeron işçilere kadro vaat etti. Ancak hükümet “özel sözleşmeli personel” adı altında ciddi hak kayıpları doğuracak bir sistem önerdi. Taşeron sisteminin sadece adını değiştirecek ve hatta taşeron şirket işçilerinin mahkeme kararıyla kazanmış olduğu hakları dahi yok edecek olan bu uygulama başta sendikamız ve konfederasyonumuz DİSK ile diğer sendikalardan gelen tepkiler sonucunda gündemden düştü.

Hükümet Sözünde Durmadı
Hükümet, 3 yıllık planları arasında taşeron şirket işçilerine kadro vaadine yer vermedi. Orta vadeli hükümet programının sunuşunda “Eğitim ve güvenlik” dışında kamuda personel alımı düşünmediklerini ifade eden hükümetin taşeron şirket işçilerine kadro vaadinin içinin boş olduğu bir kere daha ortaya konmuş oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanan üçlü danışma kurulunda hükümetin ele aldığı konular arasında taşeron şirket işçilerine yönelik herhangi bir planlamanın olmadığı da bir kere daha görüldü. Taşeron şirket işçilerine kadro taleplerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’da kayıtsız kaldı.
Bir önceki programda yer alan “Alt işverenlik uygulaması ile ilgili sorunlar tespit edilecek ve bu sorunların işçi haklarını ve ekonominin rekabet gücünü gözetecek şekilde çözümüne yönelik düzenlemeler yapılacaktır” cümlesi bu programdan kaldırılmıştır. Anlaşılan o ki hükümet taşeron işçilere kadro verilmesini gündeminden düşürmüştür.
Şirket işçilerinin talebi kamuda kadrolu ve güvenceli çalışmaktır. Biz bu talebin peşindeyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder