30 Aralık 2015 Çarşamba

AĞRI TAŞERONLAŞMAYA DUR DEDİ



Bölgenin hava şartlarına ve yaşanan olumsuz sürece rağmen Ağrı Şubemiz taşeronlaşmaya karşı ciddi bir ses yükseltti. 

Tüm taşeron çalışanlara yönelik kadro talebimiz için imza toplandı, basın açıklaması yapıldı, bildiri dağıtıldı. Yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi:

ADANA VE KONYA ŞUBELERİMİZ TAŞERONA KARŞI AYAKTA



Konya ve Adana Şubelerimiz taşeronluk sistemi kaldırılsın ve tüm taşeron işçilere kadro verilsin diyerek kampanyamıza imza topladılar. Şubelerimiz sokakta ve işyerlerinde taşeronlaşmanın temel nedenlerini anlattılar.  

Genel-İş Adana Şubesi


29 Aralık 2015 Salı

GAZİANTEP'TE TAŞERON İŞÇİLER KADRO İSTİYOR

Gaziantep'te işçiler artık taşeron çalışmanın sonlanması gerektiğini söylediler. Örgütsüzleşme ve sendikasılaştırmanın aracı olarak kullanılan taşeronlaşmaya karşı dur demek için birlikte mücadele edeceğiz diyen işçiler imza kampanyamıza katıldı.

TAŞERONLAŞMA İLE İŞÇİ CİNAYETLERİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR!




İş yaşamında yaygın olarak uygulanan taşeron sistemi işçilerin iş güvencesini azaltmakta, işsiz kalma korkusunda olan çalışanları haksız çalışma koşullarına karşı duramama, yasal yollara başvurmama ve hak aramama yönünde etkilemektedir.

İSTANBUL TAŞERONA KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Kamuda çalışan tüm taşeron işçilerinin ayrımsız kadroya geçirilmesi için  kampanya başlatan DİSK Genel-İş Sendikası üyesi işçiler, İstanbul'un her yerinde gece gündüz demeden taşerona kadro kampanyamıza güçlü bir ses verdi. 
İstanbul'un hastaneleri, belediyeleri, sokaklarında Genel-iŞ üyeleri eylemleriyle sahne aldı. 

İSTANBUL ANADOLU YAKASI ŞUBELERİMİZ KADRO LÜTUF DEĞİL, HAKTIR! DEDİ





İstanbul Anadolu yakası 1 Nolu şubemiz  18 Aralık 2015 Cuma günü, saat 12:00'de, Kadıköy Belediyesi merkez bina önünde taşerona son diyerek bir araya geldi.
İstanbul Avrupa Yakası 1 nolu şubemiz çapa Tıp Fakültesi önünde eylem yaptı. 

 GOP Taksim İlk yardım Hastanesi toplantı salonunda üyelere taşeron kampanyamız hakkında bilgi sunuldu.  Kartal Koşu Yoluİhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi 

GENEL-İŞ TRAKYA ŞUBESİ TAŞERON YOKSULLUK VE ÖRGÜTSÜZLÜKTÜR DEDİ

Trakya şubemiz taşerona karşı sürdürülen kampanya çerçevesinde etkin ve etkili bir duruş sergiledi. 

Yapılan açıklamalarda  kayıtsız, şartsız kamudaki, belediyelerdeki tüm işçilere kadro verilmesini, taşeron düzeninin tamamen son bulmasını talep ettiler. 



Taşeron düzeni başlı başına bir yolsuzluk düzenidir! Taşeron düzeni açlık düzenidir! Taşeron düzeni ölüm düzenidir! Türkiye’de son 13 yılda 16 bin işçinin çalışırken ölmesinin en önemli sebebi taşeron düzenidir. Taşeron düzeni köleliktir! Bu taşeron düzenini elbet yıkılacaktır.  Gelin taşeron köleliğine de sefalet ücretlerine de kol kola, omuz omuza son verelim" dedi. 

Edirne'de imza standımızı açtık
Edirne’de taşeron işçiler Genel-İş öncülüğünde “kadro istiyoruz” talebiyle alanlara çıktı.

Genel-İş sendikasının  kampanya olarak başlattığı “taşeron sistemi kaldırılsın, tüm taşeron işçilere kadro verilsin” talebi ile Edirne’de yüzlerce işçi alanlara çıkarak Saraçlar caddesinde basın açıklaması yaptı ve imza standı açtı.


28 Aralık 2015 Pazartesi

SİVAS DİVRİĞİ BELEDİYE İŞÇİLERİ TAŞERONA SON DEDİ

Kayseri Bölgeye bağlı Sivas Divriği Belediyesi'nde çalışan  işçiler "Taşerona son"  kampanyası çerçevesinde Belediye Başkanı dahil işyerlerinde gezerek Divriği halkının çoğunluğunun imzasını ve desteğini aldılar. 

Açılan standa halkın ilgisi büyük oldu. Kölelik koşullarında çalışmaya hayır diyen işçiler tüm taşeron işçilerinin kadroya alınmasını talep etti. 



Esnafa taşeron sisteminin getirdiklerini anlattık. Çocuklarımıza böyle bir çalışma düzeni bırakmayacağız dedik. 



Hakkımızda

Sendikamızın, kamuda çalışan taşeron şirket işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda yapmış olduğu eylemleri, basın açıklamalarını, kampanyalarını güncel olarak görebileceğiniz bu blog  taşeron işçilerin ayrımsız, şartsız kadro  taleplerini duyurmak için kurulmuştur.  

TAŞERON ÇALIŞMA DAYATMASI NEDEN?


Taşeronlaştırma ve esnek çalışma uygulamalarıyla dünya çapında işçilerin kazanılmış hakları ellerinden alınıyor. 

Taşeron sistemi, bir işyerinde işin tamamının veya bir kısmının belli bir süre ile asıl işveren tarafından alt işverene verilmesi anlamına gelir. Yani asıl işveren bunu maliyeti düşürmek için yapar. Taşeron firma ise işçilere daha az ücret vererek, daha uzun süreler çalıştırarak kâr eder. Çünkü asıl işverenin derdi de taşeronun derdi de daha fazla kazanmaktır.

Peki, taşeron sistemi işçilerin yaşamına nasıl yansıyor?

Taşeron işçilere düşük ücret dayatılıyor. Halbuki aynı işi yapan kadrolu işçilerin ücretleri taşeron işçisinin iki katı olabiliyor.

Taşeron işçilerin çalışma süreleri uzatılıyor. Yasada çalışma saati 8 saat olmasına rağmen taşeron işçisi, denetim yapılmaması ve güvencesizlik düşüncesi ile 16 saate varan çalışma saatlerini kabul etmek zorunda kalıyor.

Ayrıca aldığı ücretin yetmemesi sonucu ya mesaiye kalıyor ya da ek işler yaparak fiili olarak çalışma saatini uzatıyor.

Taşeron çalışma sistemi ile iş kazaları artıyor. Taşeron işveren daha fazla kâr elde etmek için işçi sağğı ve iş güvenliği önlemlerini almıyor. Aynı zamanda işçinin uzun saatler çalışması iş kazalarına davetiye çıkarıyor.

Taşeronlaştırma ile örgütsüzleştirme amaçlanıyor. Taşeron işçilerin iş güvencesinin olmaması nedeniyle işten atılma korkusu sendikalaşmanın önüne geçiyor. Ayrıca aynı şirketin işçileri farklı bölgelerde çalıştıkları için bir araya gelmeleri, işyeri barajını aşmaları ve örgütlenmeleri çok zor oluyor. Öte yandan asıl işveren taşeron şirketin sözleşmesini iptal ederek birleşen işçilerden bir çırpıda kurtulup, işyerine başka bir taşeronu sokabiliyor. Zaten asıl işverenle taşeron arasında belirli süreli sözleşmeler düzenlendiği için sözleşmenin süresi dolduğunda sözleşmeyi yenilemeyerek örgütlülüğü fiilen boşa çıkarabiliyor.

Çare Örgütlenme ve Mücadele


Peki taşeronluk sisteminin dayattığı bu koşullar karşısında işçiler çaresiz mi?

Taşeron çalışma biçiminde işçilerin örgütlenmesi zordur ama imkânsız değildir. Belediye, kargo, liman, tekstil, deri, sağlık gibi pek çok sektörde taşeron işçiler verdikleri mücadeleler sayesinde kendilerine yapılan saldırılara karşı durup pek çok hak elde etmişlerdir. Taşeron işçilerin yaşadıkları sıkıntılar karşısında örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka seçenekleri yoktur.

İZMİR'DE İŞÇİLER TÜM TAŞERON İŞÇİLERE KADRO İSTEDİ.


 İş güvencesinin kaldırılmasının ve kıdem tazminatlarının gasp edilmeye çalışılmasının gündemde olduğu yürüyüşte, bölgedeki olağanüstü hal uygulamalarının durdurulması ve akan kanın son bulması da dile getirildi.
Ülke genelinde bugün birçok ilde taşerona karşı kadro talebiyle açılan stantlarda imza kampanyası, eylem ve etkinlikler düzenleyen DİSK/Genel-İş işçileri İzmir’de de bugün yarım günlük iş bırakma eylemi ve miting gerçekleştirdi. 
Genel-İş İzmir şubelerinin çağrısıyla, sendika binasının önünde toplanan on binlerce işçi Gündoğdu alanına yürüdü.

“Geleceğimiz için taşerona hayır, kadroya evet”, ‘Elimiz taşeronların yakasında’, ‘Söz verdiniz, işçi cinayetlerine köleliğe son, taşerona kadro’ ,‘Taşeron işçilerine kadro istiyoruz’ ve ‘Saray savaş işçiler barış istiyor’ pankartları eşliğinde başlayan yürüyüş işçilerin  ‘AKP halka hesap verecek’, ‘Taşerona köle olmayacağız’, ‘Kıdeme uzanan eller kırılsın’ ve ‘Susma haykır, taşerona başkaldır’, ‘Yaşasın Halkların Kardeşliği’ ve ‘Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği’ sloganları ile devam etti.
Emek ve meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden milletvekilleri ve temsilcilerin de destek verdiği mitingde Sendikamız Genel Başkanı Remzi Çalışkan’da bir konuşma yaptı.
Çalışkan konuşmasında, Türkiye’de toplumsal eşitsizliğin arttığı, siyasette gerilimin ve çatışmanın yaşandığı insanların, huzursuzluğa, mutsuzluğa ve kutuplaştırılmalara maruz kaldığı bir dönemde olduğumuzu belirttiği konuşmasında taşeron işçilerine kadro verilmesi, Doğu ve Güneydoğu’da süregelen olağanüstü hal ve akan kanın durdurulması başta olmak üzere çeşitli konularda Sendikamızın görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

25 Aralık 2015 Cuma

TAŞERONA KARŞI BİR İMZADA SİZ VERİN




TAŞERONA KARŞI BİR İMZADA SİZ VERİN


Kamuda kadrolu işçilerle birlikte yan yana çalışan, aracı şirket değişse de aralıksız çalışmaya devam eden taşeron işçiler, adalete ve vicdana aykırı bir şekilde asgari ücretle sefalet koşullarında yaşamaya çalışmaktadırlar. 

Kamu hizmetleri sürekli, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin bütün işler, daimi iş niteliğindedir. Bu nedenle kamu hizmetlerinde taşeron çalıştırılması hukuka uygun değildir. 


Mahkemeler, verdikleri kararlar ile bu haksızlığı tescil etmektedirler. Bu haksızlığın toplum vicdanında yara oluşturması üzerine 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan milletvekilliği seçimi öncesinde hükümetinizi oluşturan parti de dahil şu anda TBMM’de yer alan bütün siyasal partiler taşeron işçilerin kadroya alınacağına dair vaatlerde bulunmuştur. 


Oluşan bu mutabakata uygun olarak asıl iş- yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın kamuda, şirketler aracılığıyla çalıştırılan tüm taşeron işçilere kadro verilmesi için gereğini arz ederiz.


İmza için buraya lütfen


https://www.change.org/p/t%C3%BCm-ta%C5%9Feron-i%C5%9F%C3%A7ilerine-kadro-istiyoruz?recruiter=90988813&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink


Taşeron İşçilere Kadro!  

Önüm Arkam Sağım Solum Taşeron!

Taşeron işçi sayısı AKP döneminde 400 binden 1 milyon 700 bine çıktı, bugün 2 milyonu buldu. Her tarafımız taşeron oldu. 

Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek; insanca yaşam istiyoruz!


Tüm taşeron işçilere kadro vermek yerine, tanımı iyice daraltılan asıl işlerde çalışan işçilere kadro verilecek, bir yandan da bugün fiilen asıl işlerde çalışan işçiler yardımcı işlere geçirilecek. Böylece kadro kapsamı dışında tutulacak. 

Biz tüm taşeron işçiler kadroya alınsın diyoruz.